Vidalı Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?
Teknoloji ürünü her aletin daha uzun kullanım süresine ulaşması için düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir. Vidalı kompresörler de uzun vadede randıman almak adına mutlaka bakım yapılması gereken mekanizmalardandır.
Vidalı Kompresör Nedir?
Kompresör genel manada yüksek basıncı gaz elde etmek için geliştirilmiş bir mekanizmadır. Atmosferden aldığı gazları sıkıştırmak suretiyle yüksek bir basınç elde eder ve günlük hayatta sanayi tipi işletmelerden araba lastiklerini şişirmeye yarayan alete kadar çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Pnömatik çalışma sistemine sahip olan kompresörler, sıkıştırdıkları gazı ihtiyaç olan alanda kullanılmak üzere depolarlar. Bununla birlikte birçok kompresör çeşidi mevcuttur: Pistonlu kompresör, vidalı kompresör, merkezkaç kompresör, eksenel akımlı kompresör gibi.
Vidalı kompesör de çalışma mantığı olarak diğer kompresörlerle aynıdır. Vidalı kompresör de tıpkı diğer kompresör çeşitleri gibi basınçlı hava elde etmek için geliştirilmiştir. Diğer kompresör çeşitlerinden farklı olarak piston veya benzeri bir mekanizma ile tasarlanmamıştır. Basınçlı havaya ulaşabilmek için piston kullanmak yerine birbirine geçmiş rotor çifti kullanılır. Vidalı kompresör ilk olarak Alman mucit Heinrich Krigar tarafından 24 Mart 1978’de geliştirilmiş ve patenti alınmıştır. O günden bu güne, büyük işletmelerden küçük işletmelere kadar birçok işletme tarafından en çok kullanılan makineler arasında yer alır.
Vidalı Kompresör Bakımı
Makinelerin bakımı kullanıcıların uyması gereken temel kurallardandır. Düzenli olacak bakım sayesinde hem makinede aksaklıkların meydana gelme ihtimali minimalize edilir hem de mevcut bir aksaklık zincirleme şekilde makinanın diğer uzuvlarında da sirayet etmeden müdahale edilerek bertaraf edilmiş olur. Bu nedenle makinenin uzun ömürlü olması adına rutin bakımlarının yapılması ve gerektiğinde de mevcut aksaklıkların kaderine bırakılmaksızın tamir edilmesi gerekir.
Vidalı kompresörler de işletmelerde sık sık kullanılmakta olup aktif cihazlardandır. Bu nedenle aksamadan düzenli bir şekilde çalışmaları işletmenin salahiyeti açısından önemlidir. Ancak bunun için de elbette makinenin ilk alındığı hali gibi kendi haline bırakılmaksızın düzenli olarak gerekli bakımlarının yapılması gerekir. Vidalı kompresör, çalışma prensibi gereği uzmanlık isteyen bir mekanizmadır. Bu nedenle bakım ve aksaklıklar için mutlaka uzman desteği gerekir. Basınçlı hava sektöründe 1976’dan bu yana öncü firma olan Tahaş Servis, vidalı kompresörlerle ilişkin her türlü bakım ve teknik işlemler için alanında profesyoneldir. Vidalı kompresörler için başlıca bakım önerileri ise aşağıdaki gibidir:
- Vidalı kompresörlerde sessiz çalışma en önemli kriterlerdendir. Ancak sessiz çalışması vida grubu rotorları ve rulmanlarının durumuna bağlıdır. Bunlarda aşınma olursa makine gürültülü bir şekilde çalışır. Vida revizyonları temizlik, rulman değişimi, rotor tesviyesi ile makinenin hem daha uzun ömürlü kullanılması hem de sessiz bir şekilde çalışması için düzenli olarak yapılmalıdır. Sessizlik için kabin içi yanmaz sünger takviyesi alınabilir, izolasyon süngerleri düzenli olarak değiştirilebilir.
- Kompresörün sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi, bakım vaktinin ve arıza tespitinin yapılabilmesi adına pano ve kontrol panelleri basit ve anlaşılır yapıda olmalıdır. Bu panellerin değiştirilmesi ve bozuk olması halinde onarılması gerekir.
- Vida grubu revizyonu her kompresör için elzemdir. Çünkü rulmanlardaki yıpranma kullanım esnasında ısınmaya ve rotorlarda sürtünmeye neden olur. Bu durumun bertarafı için vida grubu rulmanlarının düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
- Bu bakımların yanı sıra makinenizin haftalık olarak yağ deposunu kontrol etmeli, sızıntı olup olmadığını belirleyip yağ seviyesi düşükse takviye edilmelidir. Yağ deposunda biriken suyun da düzenli olarak tahliyesi sağlanmalıdır.
- Vidalı kompresördeki radyatör peteklerinin basınçlı hava aracılığıyla temizlenmesi makinenin ömrünü uzatır.
- Panel filtresi ve hava emiş filtresinin sıklıkla temizlenmesi ve buradaki pisliklerin makineden uzaklaştırılması gerekir.