Pet Şişirme Kompresörü Nedir ?
Pet şişirme kompresörü polietilen tereftalat hammaddesinin şişe olarak son haline gelebilmesi için kullanılan bir araçtır. Mekanik özellikleri ile pistonlu kompresör olan bu basınçlı hava makinesi, başta gıda olmak üzere birçok sektör için mihenk taşıdır. Kullanıldığı alanların her ne kadar sadece yağ, içme suyu veya gazlı içeceklerin ambalajlanmasını gerektiren gıda sektörü olduğu düşünülse de aslında durum hiçte öyle değildir. Çünkü kozmetik ve kişisel bakım ürününden temizlik malzemelerine kadar birçok ihtiyaç duyulan ürünün ambalajı için pet şişe kullanılmaktadır. Üretimin hem verimli hem de sağlıklı yapılabilmesi için ise ihtiyaca cevap verecek bir pet şişirme kompresörünün kullanılması oldukça önemlidir.
Pet Şişirme Kompresörü Özellikleri
PET olarak geçen poliüretan tereftalat özellik olarak katı ve sıvı bir bileşendir. Öncelikle hammaddeden granül yapıda bir malzeme elde edilirken ikinci aşama da preform formda tüplere dönüştürülür. Sonrasında ise ihtiyaç olan pet şişenin üretiminin yapılabilmesi için özel olarak tasarlanmış enjeksiyon-streç-şişirme kalıplarına dökülür. Burada pet şişirme kompresörü veya diğer tabirle yüksek basınçlı hava kompresörü devreye girerek, şişeye son hali verilmektedir. 20-40 bar arasında değişen basınç ihtiyacı ve hava kalitesi ise talep edilen ambalajın özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Ambalajın durumu aynı zamanda yağlı veya yağsız kompresör kullanımını da belirleyen bir kriterdir.
Yüksek basınçlı pet şişirme kompresörü ihtiyaç duyulan basınçlı havanın hacmini sıkıştırarak düşürür ve böylelikle basınçlı hava açığa çıkartır. Yeteri kadar basınç verebilmek amacıyla krank mili tarafından pistonlar tahrik edilerek işlev görür. Pozitif deplasmanlı kompresör olma özelliğinde olan bu makineler de şayet düşük basınç ihtiyacı varsa tek kademeli olan kullanılmaktadır. Ambalaj özelliğine göre yüksek basınç gerekiyor ise çift kademeli pistonlu kompresör tercih edilmelidir.
Pet şişirme kompresörü gerektiren uygulamalarda yaygın olarak kullanılan pistonlu kompresörler, bu bağlamda tek ve çift taraflı olmak üzere iki çeşide ayrılır. Sıklıkla tercih edilen yağsız pistonlu kompresörlerin özellikleri şu şekildedir;
- İnput-output teknik özellikleri ile esnek olarak programlanabilirler,
- Endüstri 4.0 ile uyumlu yapıya sahip olmasıyla uzaktan izlenebilir veya kontrol edilebilirler,
- Bazı modelleri modbus-ethernet ile haberleşme fonksiyonuna sahiptir,
- Son 100 adet üretim için ayarlanabilir alarma sahiptirler,
- Üretim ile ilgili verilere gösteren ekrana sahiptirler,
- Sağlam ve yüksek hızlıdırlar,
- Seviyelendirilmiş yetkilendirme özelliklerine sahiptirler,
- Entegre elektrik sistemi ile kullanıcı dostudurlar,
- Düşük devirli çalışma özelliği ile kompresör yükünü azaltabilirler,
- Kompakt soğutucu ve boru tasarımına sahiptirler,
- Enerji tasarrufludurlar,
- Ambalajın türüne göre yağlı veya yağsız özellikle yada tek veya çift kademeli olabilirler
Pet Şişirme Kompresörü Nerelerde Kullanılır?
Pet şişe imalatı için en verimli basınçlı hava makineleri arasında olan pistonlu kompresörler oldukça esnek yapısı ve yüksek verimliliği ile kullanım açısından geniş spektrumludurlar. Hızları ise çoğunlukla iki ya da üç farklı boydaki ünitelerin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır. Bunun yanında tahrik motorunun arızalanması söz konusu olduğunda çalışmasında herhangi bir sorun teşkil etmezler. Çünkü parçaları kolayca temin edilebilir ve pratik olarak değiştirilebilirdir. Kalite ve verimlilikleri ise pet sektörü için ideal seviyelerdedir.
Farklı özelliklere sahip ve çeşitleri bulunan pistonlu yani pet şişirme kompresörü enjeksiyon-streç-şişirme işlemi gerektiren tüm işletmelerde kullanılabilen özeliktedir. Üretimin mihenk taşı olan bu makineler seçilirken gerekli olan ambalajın üretiminde ihtiyaç duyulan basınç düzeyine göre tek veya çift kademeli olarak seçilmesi gerekmektedir. Bu takdirde hem istenen ambalaj özellikleri sağlanmış hem de verimli olarak sorunsuz bir imalat yapılabilme şansı yakalanmış olur.
Pet şişirme kompresörü kullanım alanları sektör olarak sadece ambalaj üretimi yapan imalatlar ile kısıtlanmamalıdır. Çünkü yüksek basınç kapasitesi ile maden ocaklarında metan ve diğer gazların tahliyesinden, ağaç ve cam endüstrisine kadar farklı sektörlerde de kullanılan bir kompresördür. Ayrıca montaj, imalat, kaynak, talaşlı imalat ve saç işleme tesis ve atölyelerin de oldukça işlevsel yapısı ile sıkça tercih edilirler. Metal endüstrisinde lazer kesim uygulamalarında gereken basınçlı hava tedariki için ise ideal çözüm olarak gösterilmektedirler. Pet şişe sektöründe ise her ne kadar ilk kurulum maliyeti yüksek gibi görünse de fireyi azaltmasıyla kısa zaman içerinde yatırımı amorti edebilir niteliktedirler. Şayet sizde yüksek basınçlı hava ile üretim yapan bir imalata sahipseniz, işletme veriminizi artırabilmek adına TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, yenilikçi kompresör modellere dair bilgi alabilirsiniz. Bunun yanında işletmenizin mihenk taşı olan mevcut basınçlı hava sisteminizin bakıma ihtiyacı varsa randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca iş veriminizi artırabilecek ve enerji tasarrufu sağlayabilecek çözümlere dair güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinebilir, yenilenmesi gereken donanımlarınızla ilgili fikir edinebilirsiniz.