Vidalı Kompresör Bakımı Nasıl Yapılır?
Aralıklı hareket kompresörleri arasında yer alan vidalı kompresör için bakım periyodu, üretici firma tarafından belirlenir. Bakım periyodundaki zamanlama ise genelde kompresör üzerine iliştirilmiş etiketlerde yer alır. Ancak bu etiket düzenlemesinin markadan markaya değişebileceği bilinmelidir. Kompresörün sağlıklı bir şekilde çalışması ve ömrünün uzun olabilmesi için ise bu bakım periyodunun yakından takip edilmesi gerekir.
Vidali Kompresör Nedir?
Vidalı kompresör, basınç-akış şeması bakımından diğer kompresörlere kıyasla orta basınçlı ve orta akışlı kompresörler olarak sınıflandırılır. Bu basınçlı hava kompresörü tipi, biri ana hareket ettirici özellikte olan motor ve türbinden oluşan sürücü monteli, diğeri ise tahrikli bölüm olmak üzere iki vida bölümünden oluşur. Rotor çifti olarak da anılan bu mekanizmayı içeren vidalı kompresörler, pozitif yer değiştirmeli makineler arasındadır. Bu rotor çifti ise diğer türdeki kompresör çalışma mekanizmalarında bulunan piston veya benzeri mekanizmalar yerine alan bir sistemdir.
Vidalı kompresör, çalışma teorisi ise iki vidanın basınçlı havayı, sıkıştırma bölgesinde sıkıştırarak basıncını yükseltmesi şeklinde işlev görür. Bu iki sıkıştıran sürücü, dönüş yönüne göre yani saat yönünün tersine, birbirine zıt olarak dönecek şekilde dişliler vasıtasıyla birbirine monte edilir. Sıkıştırılmış hava, kompresörün içinde yağ ile sıkıştırılırken, daha sonra sıkıştırılmış yağ ve hava, ayrıştırılmak üzere bir yağ ayırma ünitesine gönderilir.
Daha sonraki süreçte hava, tahliye hattına alınırken, yağ filtrasyon edilmek için yağ filtresine, ardından da tekrar kompresörün emişine geri gönderilir. Bu tip kompresörler, çalışma sırasındaki titreşim ölçümünde büyük eksenel yer değiştirme ile karakterize edilir. Ve miktar olarak eksenel yer değiştirmesi, farklı tipteki diğer kompresör modelleri ile kıyaslandığında daha yüksektir.Basınçlı hava ile çalışmasından dolayı bir basınçlı hava kompresörü modeli olan bu kompresör, genelde 7-8 bar basınçla çalışmaktadır.
Vidalı Kompresör Bakımı Neden Önemlidir?
Vidalı kompresör bakımlarının, sürekli çalışan her makinede olduğu gibi zamanında ve olması gereken şekilde yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde bu bakım periyodunun aksaması, arızalara, üretim kayıplarına sebep olabilir. Bunun yanında bakımının aksatılmasının neden olduğu kayıplar bu kadarla da kısıtlı kalmayabilir. Mesela bakımı yapılmamış bir kompresör, elektrik sarfiyatını yükselterek maliyetleri artırırken, yeni kompresör alma zamanını da erken tarihe çekebilir.
Periyodik bakımların üretici firmanın önerdiği şekilde ve konusunda uzman yetkili bir servi tarafından yapılması ise ayrıca önemlidir. Her ne kadar firma sahipleri, kompresör bakımını maliyetleri düşürmek için kendi bünyesindeki personellere yaptırsa da, bu sağlıklı bir yaklaşım değildir. Çünkü vidalı kompresör bakımı sadece yağ değişimi ve filtre değişiminden ibaret değildir. Bu konuda bilgi sahibi olmayan biri geçici olarak bir bakım yapsa da, yapılan bakımın verimliliği kısa sürer. Ve ilerideki dönemde hiç istenmeyen arızalar çıkartarak bahsi geçen aksama ve dolayısıyla kayıplara neden olabilir.
Vidalı Kompresör Bakım Aşamaları
Periyodik bakım zamanı yaklaşan bir vidalı kompresör için öncelikle Tahaş Servis gibi konusunda uzman ve yetkili bir servisten randevu talebinde bulunulmalıdır. Bu ilk adımı gerçekleştirdikten sonra ise beraberce bakım tarihi kesinleştirilmelidir. Uzman bir servis ile işbirliği yapılmadığı takdirde ödenen servis parası boşa giderken, zaman kaybı ve olası kompresör arızaları da cabası kalır. Bunun yanında bakımı yapıldığı sandığınız vidalı kompresörünüz zamanından önce bozulabilir ve değişmesi gerekebilir.
Kompresör bakımında servislerin uyguladığı bakım prosedürünün genel adımları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Kompresörü gelen elektrik kablolarının kontrolü,
- Kompresörün çektiği amperin ölçümü,
- Genel elektrik sisteminin kontrolü,
- Hava-yağ radyatörünün temizliği,
- Isı termostatının kontrolü,
- Yüksek basınç motor korumasının yapılması ve yüksek ısı düşüm kontrolü,
- Pnömatik hortumların kontrolü ve gerek görülürse değişimi,
- Seperetaör değişimi,
- Hava filtresi değişimi,
- Yağ ilavesi veya değişimi,
- Polent filtre değişimi,
- Hava tanklarına gelen suyun kontrolü,
- Hava kurutucu ünitenin kontrolü ve gerek varsa değişimi
Bu kontroller ve bakım yapılırken, sıklıkla baştan yağ, yağ filtresi ve hava filtresi değişimi yapılmaktadır. Diğer kontroller sonunda ise gerek varsa diğer parça bakım ve değişimleri yapılır. Ancak ek maliyet getirecek parça değişimi öncesi müşteri bilgilendirerek, maliyeti ve değiştirilmediği takdirde olasılıklar konusunda bilgi verilmektedir. Sonrasında talebe göre seperatör panel, filtre emiş grubu gibi diğer bölümlerinde parça değişimi yapılabilmektedir.
Şayet siz de kompresör konusunda bakım ve servis ihtiyacı duyuyorsanız Tahaş Servis web sitesine girebilir, irtibata geçerek randevu oluşturabilirsiniz. Bunun yanında kompresör çeşitlerimiz için ürünler sayfamıza göz atabilir, kompresör çözümlerine dair sürekli güncellenen blog sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.