Basınçlı Hava Sisteminizi Kışa Nasıl Hazırlayabilirsiniz?
Kış, beraberinde birçok hazırlığı yapma zorunluluğu getirir. İşletmeler için bu zorunluluklardan biri, basınçlı hava sistemini kışa hazırlamaktır. Çoğu işletme ise kış döneminde basınçlı hava sistemlerinin bakımlarını aynı periyotta ve standartta devam ettirirken, genelde bunun yeterli olduğunu düşünür. Ancak bu çoğu zaman yeterli değildir, çünkü kış ile birlikte düşen sıcaklarla ortam donma noktasına ulaşır. Bu hava koşulları hava kompresörü verimliliğini düşürürken, enerji faturalarını yükseltir ve onarım maliyetlerine neden olabilir. İşte basınçlı hava sisteminin kışa göre hazırlanması, istenmeyen bu durumların önüne geçilmesi için atılacak ilk adımdır.
Isı Değişimlerinde Yapılması Gerekenler
Hava kompresörü içindeki soğutma ünitesi suyu, sıcaklıkların düşmesi ile birlikte donabilir. Bu durum, boru sistemi içerisindeki bazı parçaların patlamasına ve yoğuşma suyunun(kondens) hava beslemesine girmesine neden olarak, beraberinde arızalar yaratabilir. Bu durumun önlenmesi için açıkta kalan boruların ve tüm tahliyelerin yalıtılması gerekir. Hatta bazı durumlarda yalıtım yeterli olmayarak, dışarıdan bir ısı kaynağı eklenmesi bile gerekebilir.
Özellikle soğutmalı kompresör hava kurutucu modellerinde, şayet hava sıcaklığı kurutucunun çiğlenme noktasının altında düştüyse kurutucudan sonra yoğuşma oluştuğu görülür. Hava girişlerinde gerekli koruma sağlanamadığında ise buzlanma oluşabilir. Hava kompresörü ya da kurutucu kullanılmıyorsa ya da yağ-su ayırıcı dik duruyorsa soğutma suyu ve kondensin boşaltılması mantıklıdır. Böylelikle soğutucu ve borularda olası çatlama riski azaltılmış olur.
Tahliye Ünitesinde Yapılması Gerekenler
Basınçlı hava sistemlerinde en fazla göz ardı edilen bölümlerden biri kondens tahliyeleridir. Genelde uzak bir alana kurulan bu ünitelerin temel görevi, basınçlı sistemi içinde istenmeyen suyun dışarı atılmasıdır. Bu su atılmadığında ise sistemi tamamlayan ekipmanlarda sorun yaratabilir. Hava kompresörü, filtre, kurutucu veya hava tankı gibi teçhizatlar da istenmeyen suyun manuel olarak atılmasını sağlayan bu sistemde su tahliyesi iki şekilde yapılır. Bunlar; zamanlayıcı ile ve sıfır kayıplı elektronik tahliye valfleri ile yapılan tahliyelerdir.
Zamanlayıcı ile yapılan tahliye, güvenilir, kurulumunun pratik ve ekonomik olması ile sıkça tercih edilirken, zamanlamanın mevsime veya uygulamaya göre yapılması şarttır. Aksi takdirde hatalı bir zamanla yapılması hava kompresörü içinde oluşan basınçlı havanın israf edilmesine neden olur. Elektronik tahliyeler ise bu zamanlama hatalarının tolere eden yapıdadır, çünkü basit bir revizyon kiti ile bakımı kolayca yapılabilir. Günden güne daha yaygın hale gelen bu elektronik sistemde, dikkat edilmesi gereken tahliyeyi sağlayan küçük deliklerin açık olmasıdır. Bunun sağlanması içinde yılda en az bir kez revize yapılmalıdır.
Hava Filtrelerinde Yapılması Gerekenler
Basınçlı hava sisteminde doğru miktarda hava saflığı sağlayan hava filtreleri sistem verimliliğinde önemli rol oynayan, ancak bakımı sona bırakılan parçalardır. Tıkanmış olan filtreler performansı düşerken, basınçlı hava sistemindeki yağ, sıvı, partikül veya tozu püskürtemezler veya tamamını atamazlar. Bu durum, genel sistem içende büyük kayıplara neden olurken. Mesela çalışan hava kompresörü gibi ekipmanların kapatılması ve üretimin durdurulmasını zorunlu kılabilir.
Genel itibari ile havanın kalitesini sağlayan hava filtreleri, üretim ve enerji kayıplarının önlenmesi için periyodik olarak kontrol edilmelidir. Periyodik temizliği ve bakımı yapılması gerekirken, değişim zamanı da aşılmadan filtre yenilenmelidir. Önerilen en az yılda bir defa filtrelerin değiştirilmesidir, ancak bazı durumlarda değiştirilme periyodu daha kısa süreli olabilir. Aksi takdirde kompresör hava kurutucu dahil basınçlı hava sistemi içinde yer alan birçok ekipmanda onarım maliyetlerine ortaya çıkartabilir.
Hava Kaçaklarının Kontrol ve Önlenmesi
Basınçlı hava sistemi içinde olan hava kaçağı havanın israfına, dolayısıyla daha fazla enerji kullanılmasına neden olan bir durumdur. Hatta uzun süreli üretim kayıplarına bile neden olabilir. Bunun yanında hava kompresörü içinde fark edilmeyen veya düzeltilmeyen bir kaçak varsa, bu her zaman kendi içinde çözümlenemeyebilir. Bu durumda basınçlı hava denetimi satın alınarak hava kaçağı tespit edilmelidir.
Sistem İçindeki Isının Geri Dönüşümü
Çalışma süreci boyunca ısı üreten bir hava kompresörü içindeki sıcak hava, işletme içerisinde farklı proseslerde kullanılabilir. Açığa çıkan ısının %95’ine kadar geri kazanılabilirken, bu ısı birçok farklı amaç için bir ısı kaynağı olabilir. Mesela işletmelerde depo, giriş alanları, yükleme alanları veya bazı makinelerde kullanılan sıcak suyun ısıtılmasını sağlayabilir. Bu geri kazanılan ısı, bu işlemlerin yapılması için gereken enerjiden tasarruf sağlarken, bu sürdürebilir enerji içinde büyük bir adımdır.
Şayet sizde kompresör bakım ve servis ihtiyacı duyuyorsanız TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, irtibata geçerek randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca basınçlı hava sisteminde oluşan ısıyı geri kazanım sağlayan yenilikçi ısı geri kazanım sistemleri ve kompresörün sabit hızını değişken kılacak ünite değişimleri hakkında bilgi alabilir, enerjiden tasarruf ettirecek çözümler üzerine sürekli güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.