Ne Tür Bir Kompresöre İhtiyacım Var?
Her işletmenin basınçlı hava tüketimi birbirinden farklıdır. Bazılarında ise sadece temiz(kuru) hava kullanması gerekir. Verimlilik adına bu ihtiyaçlara yönelik bir kompresör seçimi ise oldukça önemli bir kriterdir. Yaygın olarak kullanılan pistonlu ve vidalı kompresör modelleri, kendine has teknik özellikleri ile işletmelerin bu basınçlı hava ihtiyaçlarını karşılar niteliktedir. Ancak basınçlı hava sisteminin verimli bir performans sergilemesi isteniyorsa, sektör ve ihtiyaç olan hava debisine uygun bir modelin seçilmesi şarttır. Aksi takdirde verimlilik düşerken, enerji maliyetlerini yükseltir ve kompresörün daha erken bir dönemde yenilenmesi gerekebilir.
Kompresör Seçiminde Belirlenmesi Gerekenler
Bazı işletmeler için sürekli olan basınçlı hava ihtiyacı, bazıları için dönemsel olabilir. Mesela üretiminin her aşamasında basınçlı hava ihtiyacı olan bir işletme ile sadece paketlemede basınçlı hava kullanan bir işletmenin ihtiyaç duyduğu kompresör bir değildir. Aralıklı basınçlı hava ihtiyacı olan işletmeler de pistonlu kompresör modelleri ihtiyaca cevap verebilirken, 7/24 yapılan üretimde basınçlı hava kullanan bir işletmede bu model yeterli olmayabilir.
Üretimin her aşamasında basınçlı hava kullanan bu işletmelerde, kompresörün enerji maliyetleri ekstra bir maliyettir ve ciddi bir gider kalemi oluşturur. Dolayısıyla seçilen kompresörün bu uzun süreli çalışmaya uygun ve kapasitesinin yüksek olması gerekir. Böylelikle devre içindeki havayı tamamlamak için sürekli çalışması gerekmez iken hem enerji tasarrufu sağlar hem de olası sorunların önüne geçer.
Doğru kompresör modelini seçerken göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır. İşte bu kriterleri belirlerken, işletmelere yardımcı olabilecek bazı sorular;
- Basınçlı hava sisteminde nasıl bir uygulamaya ihtiyaç var?
- İhtiyacı olan hava debisi ne kadar?
- İhtiyaç olan basınç nedir?
- Kuru havaya ihtiyaç var mı?
- Gerekli olan kompresörün yılda kaç saat çalışması gerekiyor?
- Kompresör ihtiyacı olan bölüm kaç vardiya çalışıyor?
- Basınçlı havaya olan ihtiyaç vardiyalar arasında değişken mi?
- Gelecek vadede üretim kapasitesini artırma hedefleniyor mu?
Bu verileri topladıktan sonra pistonlu ve vidalı kompresör modelleri gibi en fazla tercih edilen türler hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Böylelikle işletmenin basınçlı hava ihtiyacına cevap verebilecek bir kompresör seçimi yapılabilirken, verimlilik üst seviyede tutulabilir.
Vidalı Kompresör mü? Yoksa Pistonlu Kompresör mü?
Kendine has avantaj ve dezavantajları bulunan pistonlu ve vidalı kompresör modelleri, şayet doğru kriterlerde seçilirse verimliliği oldukça yüksektir. Bu iki makinenin değerlendirmesi, işletmedeki basınçlı hava kullanım noktalarının sayısı da göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Pistonlu Kompresör
Çoğunlukla küçük ve orta ölçekli işletmeler için tercih edilen pistonlu kompresör modelleri, vidalı modellere nispeten daha ekonomiktirler. Çalışma sisteminin basit olması ve dayanıklı olması sayesinde ise uzun süre kullanılabilirler. Bu kompresör modelleri, özelikle aralıklı olarak basınçlı hava ihtiyacı olan atölye ya da küçük ölçekli işletmeler için hedeflenen verimlilikte çalışabilirler. Çalışma döngüsü %50-60 civarında olan pistonlu kompresörler, çalışma döngüsü boyunca saatte 30- 35 dakika çalışırlar. Çalışmadığı süre boyunca ise ünitelerin soğutulması gerekir, aksi takdirde aşırı ısınarak olası arızalar ortaya çıkabilir.
Bunun yanında bu kompresör türü vidalı kompresör modellerine göre çıkış yönünde ciddi seviyede yağ boşaltabilir. Bu durum şayet doğru bakım yapılmazsa basınçlı hava kullanan makineye bile zarar verebilir. Ses seviyeleri ise daha yüksek olduğu için nispeten gürültü kirliliğine neden olabilir bir modeldir. Pistonlu kompresör modelleri sıklıkla atölyeler, kaportacılar ve tornacı gibi aralıklı basınçlı hava ihtiyacı olan işletmeler tarafından tercih edilirler.
Vidalı Kompresör
%100’ e ulaşan oranda çalışma döngüsüne sahip olan vidalı kompresör modelleri, pistonlulara nazaran daha büyük işletmeler için uygundur. Çünkü sürekli ve birden çok noktada basınçlı havaya ihtiyaç duyan işletmelerde uzun süre güvenilir bir şekilde çalışabilirler. Ayrıca kuru ve temiz hava ihtiyacında kurutucu entegre edilebilir olması sayesinde verimliliği üst seviyelere çıkartabilirler. Bu durum kısıtlı alana sahip olan işletmeler içinde bu kompresör modelini ideal kılan bir özelliktir.
Pistonlu modellere göre vidalı kompresör modelleri biraz da yüksek fiyatlı olsa da enerji tasarruflu olmasıyla yatırım maliyetini kısa zamanda amorti edebilir. Değişken hızlı üniteli olan vidalı kompresörler, farklı vardiyalarda ve süreçte değişken bir hava akışı gerekliyse bu ihtiyaca cevap verebilir. Ayrıca her bütçeye uygun zengin çeşitliliği sayesinde ise herkes tarafından ulaşılabilir. Ses seviyesinin pistonlu kompresör modellere göre ise daha düşük olması yakındaki birimler açısından sakin bir ortam yaratabilir.
Şayet sizde işletmenizin basınçlı hava ihtiyacı için hangi kompresörü seçmeniz gerektiği konusunda tereddütler yaşıyorsanız TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, irtibata geçerek bilgi alabilirsiniz. Ayrıca mevcut kompresörünüz ile ilgili arıza ve bakım ihtiyacı için randevu oluşturabilirsiniz. Önleyici bakım ve yenilikçi çözümler ile ilgili sürekli güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinerek, olası arızaların önüne geçebilir, basınçlı hava sisteminizin daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlayabilir, enerji maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.