Hava Kompresörü Nasıl Değiştirilir?
Firmalarda makine ve ekipmanların sorunsuz çalışması adına birçok faktörün göz önüne alınması ve bazı koşulların sağlanması gerekir. Bununla beraber ekipmanların periyodik bakımlarının eksiksiz ve zamanında yapılmış olsa dahi, performans açısından yeterli olmayabilir. Böyle bir durumda, bu ekipmanların tamir edilmesi veya yenilenmesi zorlu hale gelir. İşte şirketler için hava kompresörü değişimi böyle bir zorlukla beraber gelebilir.
Çoğu zaman, büyük bir bileşen arızası için kompresörün onarım maliyeti, yeni bir ünite satın alma maliyetinin %50’sini geçebilir. Bu, yalnızca değiştirme maliyetinin değil, aynı zamanda eski kompresörü çalışır durumda tutmak için enerji maliyetlerinin de incelenmesi gerektiği bir zamandır. Çünkü çoğu zaman, yeni ve daha verimli bir kompresörün satın alınması, satın almanın getirdiği ek maliyeti hızlıca geri döndürebilir.
Kompresörünüzü Ne Zaman Değiştirmelisiniz?
Hava kompresörü sorununun ne olduğu tespit edilemiyor, tamir masrafları yüksek tutuyor veya ekstra pahalı bir ünite satın alınması gerekiyorsa, kompresörün değiştirilmesi gerekebilir. Ancak yenileme ek bir maliyet olacağından, değiştirilmesinin gerekli olup olmadığına karar verirken bazı durumların göz önüne alınması gerekir. Bu durum ve bilinmesi gerekenler şu şekildedir,
- Kompresörde şayet bir kez ciddi bir arıza yaşandıysa, bu durumun tekrarlama olasılığı her zaman yüksektir.
- Yeni teknolojilerle birlikte enerji tasarruflu kompresör modelleri sürekli yenilenmektedir. Bu yeni modellerle çalışılması ise yenilenme maliyetini kısa sürede çıkarabilir niteliktedir.
- Kompresörün modeli eskidikçe, olası arızalarda parça bulunması zorlaşmaktadır. Bu hem para hem de zaman kayıplara neden olabilir.
- Eski kompresör mevcut işletme ihtiyaçlarına yetersiz kalabilir iken, bu ilerideki dönemlerde büyük sorun ve üretim kayıplarına neden olabilir.
Kompresörde Sorun Olup Olmadığına Dair İşaretler
Mevcut hava kompresörünün değişim zamanının gelip gelmediği, çalışırken verdiği işaretler ile de anlaşılabilir. Bu işaretler, yukarıdaki bilgilerle bütüncül olarak değerlendirildiğinde ise yenilenmesinin zorunlu olup olmadığına dair net bir karar verilebilir.
Kompresörün performansını kontrol ederken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;
Kompresörün Kapanma Durumu
Kompresörün sorun yaşadığının en basit göstergelerinden biri, çalışma esnasında nedensizce kapanmasıdır. Hava koşullarından kaynaklı kompresörün aşırı ısınması bir kapanma nedeni olabilirken, hava filtrelerinin temizlenmesi veya değiştirilmesi ile bu sorun aşılabilir. Böyle bir durumda periyodik bakımların aksatılmaması ile sorun aşılabilir ve genelde hava kompresörü değiştirilmesi gerekmez. Bunun yanında sorun iç mekanizmalarda ise ve değiştirilmesi yüksek maliyetli ise kompresörün yenilenmesi gerekebilir. Böyle bir durumda parçanın değiştirilme maliyeti, ömrü, performansa etkisi ve yeni bir kompresörün maliyeti göz önüne alınmalı ve öyle karar alınmalıdır.
Basınçta Yaşanan Düşüşler
Hava kompresör basıncı düşüyorsa, bu yakın bir zamanda sorun yaratacağına dair bir işaret olabilir. Genelde hava kompresörleri, standart işlemlerde bile ihtiyaç olandan daha fazla basınçla ayarlanır. Şayet basınçta düşüş varsa öncelikle neden olacak filtre gibi parçalar kontrol edilmelidir. Ayrıca basınçlı hava sistemindeki boru tesisatının da düşüşe neden olup olmadığı izlenmelidir. Şayet bunlarda sorun yoksa ve basınçta düşüşler devam ediyorsa, bu kompresörün değiştirilme zamanı geldiğinin bir işareti olabilir.
Kompresörün Yaşına Bağlı Gelişen Arızalar
Hava kompresörünün yaşı ile ilintili olarak arızalar gelişmeye başlaması doğal bir süreçtir. Yaşı, aynı zamanda enerji maliyetlerini de yükseltirken, olası arızalar sonucu ciddi üretim kayıpları yaşanabilir. Bu durum, özellikle üretimin birçok noktasında ve sürekli basınçlı hava kullanan işletmelerde hava sağladığı makinelerin arızalanmasına bile neden olabilir. Böyle bir durumda mevcut hava kompresörü yenisi ile değiştirilmelidir.
Kompresörü Nasıl Değiştirirsiniz?
Kompresör değişimi bazı süreçlerde çok acil yapılması gereken bir durum olarak ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda doğru bir seçim yapmak adına bazı faktörlerin hızlıca gözden geçirilmesi gerekir. Öncelikle mevcut kompresöre benzer bir model mi yoksa yenilikçi bir model ile mi alınacağına karar verilmelidir. Ya da kapasite artışıyla birlikte pistonlu bir kompresör yerine vidalı kompresör alınması gerekebilir. Ayrıca ihtiyaç olan basınçlı hava miktarı (basınçlı hava debisi), işletmenin günlük ihtiyacı ve gelecekteki üretim planlaması da düşünülmelidir. Bunun yanında daha büyük bir modele geçiş yapılacaksa mevcut elektrik tesisatının yeterli olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Pistonlu Kompresör Vidalı Kompresör İle Nasıl Değiştirilir?
Vidalı kompresörler, aralıklı basınçlı hava ihtiyacı olan işletmeler için hem ekonomik, hem de kurulum açısından pratiktirler. Ancak işletmenin kapasitesini arttırmasıyla birlikte yetersiz kalabilirler. Bu durumda vidalı kompresörlere geçiş yapılması performans açısından verimlilik sağlar nitelikte bir seçimdir. Aynı zamanda vidalı kompresör modelleri daha sessiz çalışırken, enerji tasarruflu olması ile yatırımı kısa zamanda geri döndürebilirler.
Şayet sizde işletmenizdeki hava kompresörünün yetersiz kaldığını ve değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, nasıl bir kompresör seçmeniz gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz. Ayrıca mevcut kompresörünüzde yaşadığınız sorunlar ile ilgili arıza ve bakım ihtiyacı için randevu oluşturabilirsiniz. Gelişmiş işlevsellik sağlayacak çözümlere dair güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinerek, hem olası arızaların önüne geçebilir, hem de elektrik tasarrufu sağlayabilecek önerilerden yararlanabilirsiniz.