Hava Kompresörleri Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Günümüz yaşamında basınçlı hava kompresörleri vazgeçilmez bir araç statüsündedir. Çünkü gıda sektöründen, ilaç endüstrisine, ulaşımdan, üretim süreçlerine kadar hemen hemen her sektör ve alanda zorunlu bir ihtiyaçtır. Mesela en basitinden metroda kapıların açılıp-kapanmasını sağlarken, ulaşımın mihenk taşı olan lastikler basınçlı hava ile doldurulur. Ya da gıda sektöründe raf ömrünün uzatılmasında etkin bir çözüm olan paketleme basınçlı hava ile yapılır. Basınçlı hava kompresörleri, üretim süreçlerinin hızlanması sağlarken, fiziksel zorluk gerektiren işlerde emek ihtiyacını azaltır. Hemen hemen her sektörde kullanılan basınçlı hava kompresörü ve filtreleme sistemi ise işletmenin ihtiyacı göre değişir.
Hava Kompresörü Gerektiren Sektörler
İşletmede hız, hassasiyet ve üretkenliği artıran hava kompresörü, modern toplumun vazgeçilmezidir. Kullanım alanı ise atölyelerden, büyük işletmelere, kendin yap projelerinden bireysel çiftçilere kadar sınırsızdır. Gereksinimleri ve talepleri doğrultusunda değişen işletme standartları ise kompreösr seçimini etkileyen en önemli kriterdir. Mesela bazı işletmeler vidalı kompresör ile hedefledikleri performansı yakalarken, bir diğeri için pistonlu modeller yeterlidir.
İşletmenin kapasitesine göre tek bir kompresör yetebileceği gibi, birbirine bağlı birkaç hava kompresörü ihtiyacı olan işletmelerde vardır. Bunun yanında ihtiyaç duyulan basınçlı havanın türü, nihai ürünün çeşidine göre değişir. Mesela hava kalitesinin çok önemli olduğu sektörler de genelde yağsız kompresörler tercih edilmektedir. Bunun yanında kompresörler, atölye tarzı küçük işletmelerde de oldukça sık kullanılan bir araç olmasıyla daha da önemli bir araç haline gelmiştir. Ancak basınçlı hava, imalat, ağaç işleme, tekstil ve otomotiv gibi ülke endüstrisinde önemli rol oynayan sektörlerde adeta işletmenin bel kemiğidir.
Sektörlere Göre Hava Kompresörü İhtiyacı
İş verimini artırma da önemli bir rol oynayan hava kompresörleri, kullanım alanının sınırsızlığından dolayı sürekli geliştirilen araçlardır. Her sektör veya kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak adına sürekli gelişen bu alan, model, kalite, filtre, nihai hava kalitesi ve mekanik özelliklerine göre farklı opsiyonlar içerir. Kendine has özellikleri bulunan her model, benzersiz avantajlar sunar. Sektörlere göre hava kompresörü ihtiyacı genel anlamda şu şekilde şekillenir;
Üretim Sektörü
İmalat sektöründe basınçlı hava, aynı elektrik ve su gibi zorunlu bir ihtiyaçtır. Manuel çalıştırılan ya da otomasyona geçmiş imalat aşamalarında hava kompresörü, üretimin daha seri şekilde yapılmasını sağlar. Daha pratik ve insan gücüne daha az ihtiyaç duyması sayesinde ise hem zamandan hem de emekten tasarruf ettirir. İmalat sektöründe ayırma, temizleme, kesim, enjekte etme, karıştırma, şekillendirme veya hassaslaştırma gibi bir çok aşamada kullanılabilirler. İmalat yapılan ürünün durumuna veya amacına göre yağsız kompresörler arasından biri seçilebileceği gibi kapasite doğrultusundan birden çok basınçlı hava makinesi gereksinimi olabilir.
Ağaç İşleme Sektörü
Basınçlı hava ağaç işleme sektörünün bir çok aşamasında kullanılan bir sistemdir. Hava kompresörü, büyük ölçekli işletmelerden atölyelere kadar farklı kapasitelerdeki üretim veya işlemenin verimliliği artırabilir. İmalatın ilk aşaması olan ağacı preslemeden, kesmeye, çivi çakmadan, en son aşama olan vernik ve cilalamaya kadar hemen hemen her işlemde işleri kolaylaştırır. Basınçlı hava bu sektörde, kereste fabrikaları ve büyük inşaat projeleri içerisinde kullanılan araç ve aletlere kaynak sağlar. Hassas milimetrik kesim yapılması gereken noktalarda istenilen seri üretim potansiyelini sağlar. İşletmede basınçlı hava kullanan araç ve makine sayısı fazla ise vidalı kompresör tercih edilebilirken, genelde daha küçük atölyeler için pistonlu modeller yeterlidir.
Tarım Sektörü
Eski dönemlere göre modernleşen ve otomatikleşen tarım, basınçlı hava sistemlerinin sıklıkla kullanıldığı bir endüstridir. Elle ekim yapılan veya hayvanlarla çekilen ekipmanların yerini günümüzde, basınçlı hava ile çalışan araç ve makineler almaktadır. Mesela seraların havalandırılması, mahsullerin tohumlarının ekilmesi, sulanması, traktörlerin lastiklerinin şişirilmesi ve mandıralarda makinelerin çalıştırılması hava kompresörü sayesinde yapılır. Özetle; basınçlı hava sistemleri, büyük çaplı çiftliklerden, kendi çapında ekim yapan çiftçilere kadar hemen hemen herkesin işini kolaylaştırır.
Gıda Sektörü
Gıda sektöründe işletmenin pek çok aşamasında kullanılan basınçlı hava, üretimin hızlandırılması için mihenk taşıdır. Özellik temiz basınçlı hava gereksinimi duyulan bu sektörde ayrıca israfı da önler. Ürünlerin kesiminden, soyulmasına, kesilmesine, soğutulmasına ve paketlenmesine kadar hemen hemen her aşama hava kompresörü ile işler. Küf ve bakteri üremesine en elverişli ortamlardan biri olan bu sektörde bantların verimliliği ancak doğru bir kompresör seçimi ile sağlanır. Bu sektörde gereken hijyeni sağlamanın yolu da hava kompresörü ile olurken, böylelikle gıda kaynaklı hastalıklar da önlenmiş olur. Özetle gıda sektöründe, havadaki partikülleri, nemi ve buğuyu giderecek kapasitede bir basınçlı hava sisteminin kurulması şarttır. Çünkü tüm bu risklerin önlenmesi ve üretimin hızla devam etmesi açısından oldukça değerlidir.
Demir yolu Sektörü
Basınçlı havanın en fazla kullanıldığı alanlardan biri olan demir yolu sektöründe, birçok araç hava kompresörü ile çalışır. Bu alanda kullanılan kompresörlerin aşırı sıcağa, kire, neme ve toza dayanıklı olması performans açısından oldukça değerlidir. Aksi takdirde can sıkıcı ve güvensiz bir ortam yaratabilir. Mesela trenin kapılarının açılıp kapanması veya trenin süspansiyon ve frenleme sistemi basınçlı hava ile sağlanır. Kapasite ve ortama göre seçilmeyen hava kompresörü, kargo ve ulaşımda önemli bir yeri olan bu sektörde işlerin aksamasına, hasara neden olabilirken, hatta can güvenliğini bile tehlikeye düşürebilir.
İlaç Sektörü
Hijyen ve hassasiyetlik gerektiren ilaç sektörü için hava kompresörü can damarıdır. İlaçların üretim safhasında, ölçümlerinden, reçetenin formüle edilmesine, tablet haline getirilmesinden paketlenmesine kadar basınçlı havaya ihtiyaç vardır. Özellikle yağsız hava kompreslerinin seçildiği bu sektörde, stabil basınçlı hava kritik değerdedir. Her türlü farmasötik ortamda zorunlu olan hijyen şartlarının sağlanması ise yine bu araçlara bağlıdır.
Otomotiv Sektörü
Vidalı kompresörlerin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri otomotiv endüstrisidir. Araçların parçalarının üretilmesinden, birleştirilmesine, bakımından boyanmasına kadar her alanda basınçlı hava kullanılmaktadır. Bu sektörde kullanılan hava kompresörlerinin ise sıcağa dayanıklı, az ısı üreten ve mümkün mertebe az ses çıkartan modeller olması gerekir.
Şayet işletmenizin basınçlı hava gereksinimi varsa, enerji ve işçilikten tasarruf ettirecek yeni nesil kompresör modelleri için TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, yüksek teknolojiye sahip modellere göz atabilirsiniz. Ayrıca mevcut kompresörünüzün bakıma ihtiyacı varsa randevu oluşturabilir, yapılacak bakım ile kapasitesini artırabilirsiniz. Basınçlı hava verimliliğine dair sürekli güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.