Hava Kurutucu Filtre Nedir? Ne İşe Yarar?
Nem, suyun buharlaşmasıyla birlikte havada var olan su buharıdır. Atmosferde belirli bir oranda bulunması gerekse de yüksek oranda neme sürekli maruz kalmak canlı ve cansız varlıklarda bir dizi probleme neden olmaktadır. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan insanlar açısından, küfe yatkın olan ev ve yapılar açısından avantajlı bir durum değildir. Bu nedenle kuru havaya ihtiyaç artar ve bu amaca uygun üretilen ürünlerden biri olan hava kurutucu malzemeler devreye girer.
Hava kurutucular, atmosferde normal şartlarda bulunan ve çoğu zaman fark edilmeyen su moleküllerini, havayı sıkıştırma yoluyla suya dönüştürür. Nem ve su basınçlı hava içerisinde her zaman bulunur ve basınçlı hava sistemine taşınırken nem, sistemden atılır. Bu nedenle hava kurutucu filtreler basınçlı hava filtreleri olarak da anılmaktadır. Bu sistemdeki nemin dışarı atılması önem taşır. Nem dışarı atılmadığında verim düşer. Bu durum üretim kaybına sebep olurken bakım masrafları oluşturur.
Sonuç olarak hava kurutucu filtrenin asıl işlevi ortamdaki havayı kurutma amacıyla nemi azaltmasıdır. Hava kurutucusu seçimi yapılırken ortamın sıcaklığına, genellikle oluşan neme, coğrafi özelliklere ve ihtiyaca uygun seçimler yapılması gerekir. Bu şekilde hava kurutucusundan maksimum verim alınır.
Hava kurutucu filtre, havanın kurutulmasındaki yardımcı elemandır. Bu filtreler giriş filtresi, çıkış filtresi, aktif karbon şeklinde çeşitlendirilebilir. Sistem kurulurken eksiksiz halde kullanılması tavsiye edilmektedir. Basınçlı hava filtresi de denen bu filtreler aynı zamanda cihazın kullanılması için gerekli parçalardır.
Basınçlı Hava Kurutucusunun Çalışma Prensibi
Basınçlı hava çeşitli endüstriyel alanlarda karşımıza çıkmaktadır ve su buharından kurtulmak kritik öneme sahiptir. Bu işlem bir son soğutucu ve kurutma ekipmanı kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu noktada suyun fiziksel özellikleri kullanılarak kurutma yapılır.
Basınçlı hava kurutucunun çalışma şekli kısaca şöyledir;
Kullanılan donanım ve de hedefteki en düşük ortam sıcaklığı, kurutma yöntemi konusunda da belirleyicidir. Bu durumda en sık tercih edilen, soğutucu akışkanlı yani, soğutma gazlı kurutucu yöntemidir. Bu işlem sonrası istenilen verime kolayca ulaşılabilir.
Hava kurutucu filtre çeşitlerinde sık kullanılan kurutucular fiziksel ve kimyasal türdedir.
Fiziksel Kurutucular
Fiziksel kurutucularda birbirlerine paralel bağlı iki ayrı tüp kullanılır. İlk tüpün içerisine yuvarlak veya keskin köşeli olabilen “jel” olarak da adlandırılan silisyum dioksit koyulmuştur. Bu tüpe giren basınçlı hava tanecik halindeki silisyum dioksite çarptığı anda, bünyesinde bulunan su buharını terk etmiş olur ve kuru bir şekilde tüpten ayrılır. Silisyum dioksit taneleri zaman geçtikçe ve cihaz çalıştıkça su buharıyla doymaya başlarlar. Burası kurutma işlevinin gerçekleştirilemediği noktadır. İkinci tüpten sıcak bir hava yollanır ve silisyum dioksit tanecikleri sıcak havanın yardımıyla sudan arındırılır. Bu işlem sonrası jel, tekrar işlevsellik kazanmıştır ve hava kurutucu olarak kullanıma devam edebilir. Hava kurutucu filtre işlevselliğine yardımcı olacaktır.
Kimyasal Kurutucular
Kimyasal kurutucular fiziksel kurutuculardan çok daha işlevseldir. Bu nedenle kullanımı işlevsel olacağı yere uygun olmalıdır. Havanın çok nemli olduğu veya çok kuru hava gereken endüstriyel ortamlar için idealdir. Genellikle ihtiyaca göre tercih edilmektedir. Kimyasal kurutucuların soğutması fiziksel olanlara göre çok daha düşük sıcaklıklarda olacaktır. Bu da atmosfer havasındaki nemi çok daha iyi kurutabilmesine neden olur. Hava kurutucu filtre önemli bir yardımcı elemandır.
Kimyasal kurutucularda basınçlı hava, su ile kimyasal olarak birleşen sodyum kloritin ince gözenekleri arasından geçirilir. Hava, bu kimyasalın içinden geçerken bünyesindeki su buharı tutulur ve böylelikle nemden kurtulmuş olur.
Hava kurutucu filtre veya diğer bir deyişle basınçlı hava filtresi, hava kurutucular için olmazsa olmazdır. Hava, içerisindeki nemin doygunluğu açısından belirli endüstriyel alanlarda, konfor açısından veya sağlık problemlerini engellemek amacıyla kurutulmaktadır. Nemin bir çok farklı alanda çeşitli zararlar vermesi, büyük maddi kayıplara sebep olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına en iyi yöntem önceden alınan tedbir olacaktır. Endüstriyel bir işletmede ise havadaki nemi kontrol etmek bir gerekliliktir. Kullanılacak alanlarda profesyonel bir seçim gerçekleştirmek istiyorsanız Tahaş Servis‘i ziyaret edebilir ve tarafımıza ulaşarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Daha ileri bilgi edinmek için ise blog sayfamızı kontrol edebilirsiniz. Hava kurutucu filtre temin etmek için ise servisimizden veya web sitemizdeki yönlendirmelerden yararlanabilirsiniz.