Vidalı Kompresör Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Günümüz dünyasında adını sıklıkla duyduğumuz ve çeşitli kullanım alanları olan makinelerden birisi kompresördür. Çeşitli hidrolik ihtiyaçların karşılanması için doğadaki havayı kullanan daha doğrusu sıkıştıran kompresörler oldukça farklı alanlarda kullanılabilmektir. Kompresörlere bu esnekliği sağlayan durumlardan birisi de farklı ihtiyaçlar için pek çok farklı türde kompresör üretilebilmesidir. Bahsi geçen bu kompresör türlerine örnek olarak “vidalı kompresör” örnek verilebilir. Peki bahsi geçen bu kompresör türü, bir başka deyişle vidalı kompresör, nedir, nasıl çalışır ve bu kompresör türünün kullanım alanları nelerdir? Bu yazıda tüm bu soruların cevabını bulabileceksiniz…
Vidalı Kompresör Nedir?
Yazının başında da ifade edildiği üzere bir kompresör türü olan vidalı kompresör, en sade şekliyle, basınçlı hava üretmek için kullanılan kompresör türü olarak tanımlanabilir. Bahsi geçen bu basınçlı havayı üretmek için birbirine entegre yani birbirine geçmiş bir durumda olan bir çift rotor kullanan bu kompresörler, belli başlı yönleriyle diğer kompresör türlerinden farklıdır. Örneğin vidalı olan kompresör çeşitlerinde, diğer kompresörlerin aksine, herhangi bir piston bulunmaz.
Pek çok makinenin çalışması için ihtiyaç duyduğu basınçlı havayı üreten bu kompresörlerin çalışma prensibinde adından da anlaşılabileceği üzere vidalar oldukça aktif rol oynar. Zira bu kompresörlerin temel çalışma mantığında 2 vidanın senkronize şekilde yaptığı hareketler vardır. İki vidanın eş zamanlı hareketi sonucu içeride gaz sıkışması olur ve basınçlı hava üretimi sağlanır.
Vidalı Kompresör Çalışma Prensibi
Çalışma mantığı en genel haliyle yukarıdaki şekilde olan bu kompresör türünün detaylı temel çalışma prensibi de maddeler halinde şu şekildedir:
- Kompresörde bulunan ve “kompresör tahrik elemanı” adı verilen eleman aracılığıyla kompresör motorunun hareketinin vida grubuna aktarımı sağlanır.
- Rotor ikilisi dönerek kompresörün emiş kısmında vakum oluşturur.
- Oluşan vakum sayesinde hava emilimi olur. Emilen hava filtreler aracılığıyla temizlendikten sonra vida grubu boşluklarından çıkış kısmına doğru bir harekete başlar.
- Bu hareket süresince kompresör içerisindeki havanın hacmi değişikliğinden kaynaklı bir sıcaklık ve basınç yükselişi meydana gelir.
- Yükselen ısı vida grubuna yağ püskürterek alınabilir.
Kompresörün çalışma prensibine ilişkin belli başlı temel maddeler ve süreçler yukarıda görüldüğü şekildedir. Peki bu tür kompresörlerin kullanım alanları nelerdir ve bu kompresörler bu alanlarda hangi amaçlarla kullanılır?
Vidalı Kompresör Kullanım Alanları
Vidalı kompresör, diğer kompresör türlerinden ayrılan özellikleri sayesinde kullanıcısına basınçlı hava üretim sürecinde pek çok avantaj sağlar. Örneğin kompresörlerin vidalı versiyonları, düz kompresörlere kıyasla çok daha az yer kaplayan ve daha basit bir şekilde tasarlanan versiyonlardır. Bu sayede bu tür kompresörlerin bakımı kolaydır. Bunun yanı sıra kompresörlerin tamir edilmesi ya da tamir kapsamında yedek parça temin edilmesi işlemleri bu tarz kompresörler için çok daha kolaydır.
Tüm bu avantajların yanı sıra daha uzun ömürlü olması ve daha düşük maliyete sahip olması, vidalı kompresörlerin pek çok alanda kullanılmasın sebep olur.
Bahsi geçen bu kullanım alanları oldukça geniştir. Bu geniş kullanım alanlarının bazıları maddeler halinde şu şekilde listelenebilir:
- Otomotiv sektörü
- İnşaat Sektörü
- Sanayi
- Çeşitli atölyeler
Yukarıda maddeler halinde görülen sektör ve kullanım alanlarında yapılacak üretimler için basınçlı hava kullanım ihtiyacı doğmaktadır. Gelişen teknolojinin tüm imkanlarından yararlanmak isteyen firmalar ise vidalı kompresör kullanarak bu ihtiyacı hem en hızlı hem en kaliteli hem de en pratik şekilde karşılamaktadır.
Özetle, bahsi geçen bu kompresör türü basınçlı hava elde etmeye yarayan oldukça avantajlı bir üründür ve günümüz teknolojisi kapsamında oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir.