Hava Kompresörü Bakımı Nasıl Yapılır?
İşletme verimliliğinde, kullanılan her makine bakımının periyodik olarak yapılması oldukça önemlidir. Bu bakım periyodunun istikrarlı olarak yürütülmesi, vidalı veya pistonlu hava kompresörü modelleri içinde ayrıca önem taşımaktadır. Çünkü enerji maliyetlerinin düşürülmesinden, gereksiz gürültü kirliliğine ve hatta hepsi bir yana büyük güvenlik sorunlarının önlenmesine kadar birçok açıdan oldukça değerlidir. Bakım ayrıca sadece maddi açıdan kar sağlamakla kalmaz, güvenliğin sağlanmasıyla manevi olarak da gerekli sorumlulukların getirilmesini sağlayarak huzurlu bir iş ortamı yaratır. Durum böyle olunca bu bakımın deneyimli ve işinin ehli bir servis tarafından yapılmasındaki gereklilik ve önem daha net bir şekilde anlaşılabilir.
Kompresör Bakımı Yapılırken Bilinmesi Gerekenler
Kompresör servisleri genelde bakımın nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği ile ilgili gerekli bilgileri verirler. Ancak firma sahiplerinin de bu konuda bilgi sahibi olmaları da oldukça önemlidir. Çünkü her ne kadar bu bakımlar çalışma saati üzerinden planlansa da, öngörülemeyen arızaların önlenmesi için periyodik olarak yapılması şarttır.
Hava kompresörü bakımı yapılırken bilinmesi gereken birkaç husus;
- Hava kompresörünün cinsi (pistonlu veya vidalı hava kompresörü olup olmadığı),
- Kullanma kılavuzunda belirtilen periyodik bakım talimatı,
- Kompresörün günlük çalışma saati,
- Sistem içinde kaç hava kompresörü olduğu,
- En son bakımın ne zaman yapıldığı,
- Sorun olduğuna dair kompresörden gelen işaretler,
Kompresörün günlük çalışma saati ne olursa olsun yapılması gereken kontroller vardır. Bu kontroller sorun olup olmadığını gösterirken, aynı zamanda ilerideki büyük sorunların önlenmesini sağlar. Günlük olarak kompresörde dikkat edilmesi gerekenler;
- Yağ seviyesinde azalma var mı?
- Farklı bir ses geliyor mu?
- Çalışırken zorlanıyor mu?
- Sağladığı basınçlı hava yeterli mi?
- Sistemde kaçak olduğunu gösteren bir belirti var mı?
İşletmeler, hava kompresörünün bakımını genelde kendi bünyelerindeki ustalar ile çözmeye çalışsa da, gerçekçi olarak bakıldığında bu pek de doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü her hava kompresörünün kendine has karmaşık bir yapısı vardır ve dolayısıyla buna uygun bakımın yapılması gerekir.
Kompresör Bakımı Kaç Ayda Bir Yapılmalıdır?
Hava kompresörü bakımı ilgili mevzuatlar tarafından bazı kriterlere bağlanmıştır. Altı, üç ve bir aylık bakımlar yanında haftalık ve günlük yapılması gereken de dahil hepsi kullanım kılavuzunda yazılıdır. Günlük yapılması gerekenlerin işletme bünyesindeki yetkilendirilmiş kişi tarafından yapılması yeterli olurken, diğer periyotların işinin uzmanı bir kompresör bakım servisi tarafından yapılması şarttır.
Tahaş servis gibi konusunda uzman ve çözüm odaklı bir kompresör bakım servisi, sadece bakım yapmakla kalmaz, ilerideki süreçlerde olması öngörülen arızalar ve kayıplar konusunda da bilgilendirme yapabilir. Böylelikle olası arızadan kaynaklı hem maddi hem de zam kayıplarını önleyebilir. Ayrıca aynı zamanda yapılan tüm bakım ve onarımların kayıt altına alınması sağlayarak, müfredat gereği zorunlu tutulması gereken kayıtların istikrarlı şekilde işlenmesi de sağlar. Böylelikle olası bir sorunda kontroller esnasında işletmenin zor durumda kalması da önlenmiş olur. Çünkü bu kayıtlar şayet yetkililer tarafından istenirse, gösterilmelidir.
Bakım periyotlarında yapılması gereken kontroller kısaca şu şekilde adımlanabilir;
Günlük Hava Kompresör Bakımı
- Her kullanım öncesi yağ seviyesi kontrol edilmelidir,
- Farklı bir ses geliyor mu dikkat edilmelidir,
- Yağ eksilmişse tamamlanmalıdır,
- Şayet eksilme günlük olarak tekrarlıyorsa, uzman bir kompresör servisinden bakım hizmeti alınmalıdır,
Haftalık Hava Kompresör Bakımı
- Yağ seviyesi kontrol edilmelidir,
- Şayet yağ deposunda birikmiş su varsa boşaltılmalıdır,
- Hortumların kontrolü yapılmalıdır,
- Emiş filtreleri kontrol edilmeli ve mümkün olduğu kadar temizlenir,
- Toz filtreleri kontrol edilir ve mümkün olduğu kadar temizlenir,
- Radyatör petekleri temizlenmelidir,
Hava kompresörlerinin günlük ve haftalık bakımı harici yapılması gereken aylık ve diğer periyotlardaki bakımlar üretici firma tarafından belirlenerek kullanma kılavuzunda sunulur. Bu bakımların uzman bir bakım servisi tarafından yapılması, olası arızaların önlenmesi, gerekli parçaların değiştirilmesi ve şayet hava kompresörü değişimi gerekiyorsa işletmeciye bilgi verilmesi demektir. Bütüncül olarak bakıldığında hem işletmenin verimliliği, hem enerji tasarrufu, hem de can güvenliği için bu son derece önemli bir seçimdir.
Özet olarak karmaşık yapıda olan hava kompresörleri, türüne göre uygun bakımlar yapılması sayesinde uzun süreler kullanılabilirler. Tabi bu uzun kullanım süresinde hedeflenenler arasında arıza ve sorun yaratmaması da gelmektedir. Bazı dönemlerde parçalarının yenilenmesi ise ilerideki dönem büyük arızaları azaltırken, zorunlu değişim süresini de artırabilir. Çünkü istatistiklere göre oluşan arıza yaşanması riskini azaltırken, arızaların çoğunluğu eskime kaynaklı değil sistem hataları ve bakım eksikliğindendir. Bu yüzden ihtiyacı olan şekilde bakım yapılması konusunda titiz olmak gerekir. İşletme veriminde temel adımlardan biri olan basınçlı hava kompresörünüzün şayet bakıma ihtiyacı varsa TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, randevu oluşturabilir, en kısa zamanda yapılacak bakım ile kapasitesini artırabilirsiniz. Ayrıca yapılan ölçüm ve analizler sonrası mevcut kompresörünüzün yeterli olup olmadığı belirlenmesini isteyebilir, yeni bir kompresör ihtiyacınız varsa en verim alabileceğiniz modellerden seçim yapabilirsiniz. Bunun yanında hava kompresörleri verimliliğine dair sürekli güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinebilir, işletme verimliliğini artırabilecek fikirler edinebilirsiniz.