Kompresör Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Kompresörler karmaşık bir çalışma prensibine sahiptir. Bu yüzden bir kompresörün uzun ömürlü olması için periyodik bakımlarının eksiksiz bir şekilde yapılması büyük önem taşır. Bu yazımızda kompresörlerin periyodik kontrolündeki aşamalara yakından bakacağız.
Öncelikle kompresör periyodik kontrolünde esas alınan ekipman, kompresör hava tankıdır. Genelde kontroller ve testler, hava tankları üzerinde gerçekleştirilir. Bunun yanında kompresörün kendisi de gözle kontrol edilir. Hava tanklarının kontrolü yapılmadan önce izlenmesi gereken birtakım prosedürler vardır.
Komperesörlerin Periyodik Konrolü Yapılırken Dikkat Edilen Unsurlar
- Önlemlerin alınıp hazırlıkların yapılması
- Hava tankı içindeki havanın tahliye edilmesi
- Tanka su doldurulması
- Sigortanın kapatılması
- Pako şalterinin kilitlenmesi
- Prosestat ve emniyet ventilinin sökülmesi
- Hava tankının tüm tesisat bağlantıları körlenip, giriş-çıkış vanalarının kapatılması.
Bu prosedürlerin uygulanması uzmanlık gerektirdiğinden, periyodik bakımlar, kompresör sahibi firma tarafından yapılmalıdır. Hava tankı kontrolü, gözle muayene ve hidrostatik testi içerir. Söz konusu genel kontroller olduğunda, tank ve kompresör üzerindeki bilgi etiketinden gerekli bilgiler alınır. Uyarı levhalarının varlığı ve kullanma talimatı uygunluğu incelenir. Hava tankı sicil kartı ve bakım formunun varlığı kontrol edilir.
Hava emiş filtresinin temizliği kontrol edilir ve temiz havayı ne kadar emebildiği incelenir. Kompresör ve çekvalf arasındaki boru hattında bulunan basınçlı havayı elektrik motoru durduğunda tahliye eden sistemin var olup olmadığına bakılır. Hava tankı ayaklarının zemine iyi bir şekilde sabitlendiğinden emin olunur. Vibrasyon takozlarının olup olmadığı kontrol edilir. Kompresörü tehlike anında uzaktan kapatacak şalter veya sigortanın varlığı incelenir. Hava tankının patlamalara karşı dayanıklı bölmede ve çalışanlara uzak mesafede olup olmadığı, kaynak dikişlerinin uygunluğu, tankta herhangi bir kaynak hatası veya çatlama vs. durumları kontrol edilir.
Kopresörlerin Kontrolü Yapılırken Diğer Prosedürler Nelerdir?
Kompresörlerin kontrolü yapılırken bir diğer önemli husus ise tank üzerindeki bir noktada ikiden fazla kesişen kaynak dikişi olmamasıdır. T şeklindeki kaynak yapısına müsaade edilir ancak artı şeklindeki kaynak uygunsuz olarak değerlendirilir. Tank yüzeylerinde darbe izi, eziklik, deformasyon gibi kusurların olmamasına dikkat edilir. Tank üzerinde kontrol delikleri ve temizleme kapağı varsa bunların sızdırmazlık durumları ve contaların hali kontrol edilir.
Deneyler sırasında bu bölmeden su sızmaları olması halinde kapağın contasının yenilenmesi gerekir. Hava tankı üzerinde en az 1 adet manometre olmalıdır ve tamamen düzgün çalıştığından emin olmak için test edilir. Manometrenin, çalışma basıncına göre en az 2 katı skalaya sahip olmalıdır. Örneğin, kompresör 8 bar’da çalışıyorsa, manometrenin en az 16 bar skalaya sahip olması gerekir. Hava tankı üzerinde emniyet ventilinin varlığı kontrol edilir ve bu parçanın uygun şekilde çalıştığından emin olmak için test edilir.
Emniyet ventili, işletme basıncının 1,1 katında açılacak şekilde ayarlı durumda olmalıdır. Ayrıca, emniyet ventili tanka direkt bağlı olmalıdır. Hava tankı üzerinde prosestatın varlığı kontrol edilir. Prosestat, pistonlu kompresörlerde hava tankı üzerinde olurken, vidalı kompresörlerde sistemin içindedir. Kompresör ile tank arasında çekvalf olmalıdır. Çekvalf, pistonlu kompresörlerde basınç borusundan sonra tank cidarına vidalıyken, vidalı kompresörlerde ise genellikle seperatör dışında bulunur.
Tankın hidrostatik testinde ise tankın bütün bağlantıları kapatılır. Su pompası, tanka uygun şekilde bağlanır ve tank işletme basıncının 1,5 katı basınçta yarım saat basınç altında tutulur. Yani, kompresör 8 bar’da çalışıyorsa su pompası ile 12 bar’a kadar basınçlandırılır ve yarım saat bekletilir. Böylelikle, tankta deformasyon ve sızıntı olup olmadığı kontrol edilir. Bu işlem bittikten sonra ise emniyet ventili, pompanın çıkışına bağlanır ve çalışma basıncının 1,1 katında devreye girmesi test edilir. Böylece, bütün testler tamamlanmış olur.
Tesisinize ve ihtiyacınıza yönelik kompresör çeşitleri için Tahaş Servis‘i ziyaret edebilir, doğru ürün seçimi ve bilgilendirme için bizler ile iletişime geçebilirsiniz.