Vidalı Kompresörlerde Hangi Yağ Kullanılır?
Basınçlı hava sistemi içinde vidalı kompresör modelleri, metal aksamlı ve birçok elemanı barındıran bir yapıya sahiptir. Aktif olduğu durumlarda bu bu parçaların korunması gerekir. Aksi takdirde sürtünme nedeniyle sistem içinde ısı artışı yaşanırken, bazı parçalar zarar görebilir. Genel itibari ile bu parçaların yağlanması, sistemin verimli çalışması ve performansı açısından oldukça önemli bir bakım periyodudur. Aksatılmadan yapılması gereken bu işlem esnasında, kaliteli ve doğru ürün seçimi ile dişli, piston ve yatakların yağlanması gerekir. Böylelikle vidalı kompresör olası arızalardan korunarak erken dönemde değişmesinin önüne geçebilir ve iş verimini artırabilir.
Hava Kompresörü Yağı
Hava kompresörünün çalışmasını verimli olarak sürdürebilmesi için kullanılan yağ kalitesi kadar yağın seviyesi ve değiştirilme periyodu gibi faktörler de oldukça önemlidir. Bunu sağlayabilmek için kalite bir ürün seçilmesi ve seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir, böylelikle ihtiyaç miktarı belirlenebilir. Firmalar genelde bu bakım sürecini kendi bünyelerindeki ustalarla yönetmeyi tercih ederler. Ancak bazı durumlarda bu yeterli değildir ve kompresör verimliliğinin düşmesine neden olabilir.
Hava kompresörüne yağ eklenmeden önce, ilk olarak makinenin cinsine göre belirlenmekte olan yağın miktarı kontrol edilmelidir. Yağ ünitesindeki yağın kontrol ve eklenmesi üzerine olan talimatlara uyularak yapılması gereken bu işlem detayları genelde kullanma kılavuzunda bulunmaktadır. Kartere ne kadar yağ eklenmesi gerektiğine açıklayan bu bilgiler ışığında hava kompresörünün yağ seviyesi gözlem camından kontrol edilmelidir. Kompresörlerdeki gözlem camlarının yeri ise türüne göre değişirken, vidalı kompresör modellerinde yağ deposunda, pistonlu tiplerde ise pompanın tabanında bulunmaktadır.
Kompresör yağı seviyesinde ideal olan miktar gözlem camının ortasında bir noktada olmasıdır. Bu seviye kompresörün henüz yağ takviyesine ihtiyacı olmadığını anlamına gelmektedir. Şayet noktanın altında ise bu kompresörün yağ ilavesine ihtiyacı olduğunu gösterirken, üstünde ise fazla konulduğunun bir işaretidir. Kompresörün verimli olarak çalışmasını sürdürebilmesi ve nihai ürünün kaliteli alınabilmesi açısından seviyenin ne fazla ne de eksik olması gerekir. Aksi takdirde her iki durum da sorunlara neden olabilir.
Vidalı kompresör modellerine yağ takviyesi yaparken en büyük yanlışlardan biri yağ karterinin tepe noktasına kadar doldurulmasıdır. Nasıl eksik olduğunda makine içindeki sürtünmeden kaynaklı sorunlara neden oluyorsa, fazla olduğunda da durum aynıdır. Çünkü şayet fazlaysa çalışma esnasında çevreye fazla yağ atılırken, bu zaman içinde ciddi sorunlara neden olabilir. Bunun yanında bu fazla yağ sadece kompresörde değil buna bağlı pnömatik cihaz ve aksesuarların hasar görmesine de neden olabilir. Hatta öyle ki zımparalama, rötuş veya sprey boyama yapılıyorsa nihai ürünün zarar görmesine ve projenin tekrarlanmasına bile neden olabilir.
Vidalı Kompresörlerde Kullanılan Yağlar
Kompresörler yağlanırken kullanılacak olan ürünün seçimi, kompresörün çalışma süresi ve çalışma koşullarına göre farklılıklar gösterir. Farklı özellikte üretilen bu yağlar tam sentetik, sentetik ve mineral bazlı kompresör yağları olarak üç gruba ayrılırken, hangisinin ne amaçla kullanıldığının bilinmesi gerekir. Böylelikle basınçlı hava sisteminde yapılan bu bakım adımının verimli olması sağlanabilir.
Mineral Kompresör Yağları
Mineral yağları pistonlu kompresör modellerinde olduğu gibi vidalı kompresör bakımında da kullanılan yağlardır. Bu kompresör modelinin soğutulmasını ve yağlanmasında kullanılan mineral bazlı yağlar, korozyon ve paslanmaya karşı bu aracı dayanıklı kılacak niteliktedirler. Aynı zamanda su ve havada kolayca ayrışabilirken, böylelikle filtrelerin tıkanmasını ve değiştirilmesini önleyebilirler. Bu özelliği sayesinde yağ ihtiyacını azaltırken, kompresörden çıkan hava kalitesinin yüksek olmasını sağlayabilirler.
Sentetik Kompresör Yağları
Kompresör tipleri arasında vidalı kompresör modelleri yüksek ısı ve basınç altında çalışan modellerdir. Bu yüzden aksamlarının bakımı yapılırken, özellikle sentetik kompresör yağları seçilmesi doğru bir yaklaşımdır. Çünkü içeriğindeki bileşenler, bu parçalarda olası çamurlaşma ve karbonlaşma seviyesini düşürme özelliğine sahiptir. Böylelikle hassas vida sistemi korunurken, verimlilik artar ve kompresöre ek bakım yapılmasını önlenebilir. Sentetik bazlı bu yağlar, bir kompresörün çalışma süresi içinde 5000-6000 saat aralığında özelliğini koruyabilirken, bu süre devreye giriş-çıkış süresine bağlı olarak değişebilir.
Tam Sentetik Kompresör Yağları
Tam sentetik kompresör yağı, yeni teknoloji kompresör modellerinde soğutma ve yağlama amacıyla kullanılmaktadır. Bu bakım ürünü, zor çalışma koşulları altında faaliyet gösteren bu kompresörlerin yüksek basınç ve ısı karşısında verimliliğini artırır özelliktedir. Bileşen olarak sentetik bazlı olanlar ile yeni teknoloji katlı maddelerinin sentezlenmesi ile elde edilirlerken, kompresör yağlarındaki olası çamurlaşma ve karbonlaşmayı önleyerek işlev görürler. Su ve hava ile kolayca çözünebilirken, böylelikle hava filtrelerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirler.
Şayet sizde kompresörünüzün mümkün olduğunca verimli çalışmasını sağlamayabilmek adına bakım ve servis ihtiyacı duyuyorsanız TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, irtibata geçerek randevu oluşturabilirsiniz. Ayrıca yenilikçi ve önleyici bakım çalışmaları hakkında bilgi alabilir, arızalar nedeniyle projelerinizin aksama riskini büyük ölçüde azaltabilir, enerjiden tasarruf ettirecek çözümler üzerine sürekli güncellenen BLOG sayfamızdan bilgi edinebilirsiniz.