Turbo (Santrifüj ) Kompresörler Nerelerde Kullanılır?
Gaz ve hava basarken yaygın olarak kullanılan turbo kompresör dinamik kompresör sınıfındandır. Bu ismi almasının nedeni, sistemi içerisinde sıkıştırılan havanın yüksek hızla dönerek savrulmasından kaynaklanan kinetik enerjidir. Özellikle belirli bir devre kadar yüksek verimlilikle çalışan bu makinelerde, basınç oranı genelde 3’ü geçmez. Peki bu kompresörün çalışma prensibi nedir, diğerlerinden ayıran özellikleri ve kullanıldığı alanlar nelerdir? Merak edenler için işte detaylar;
Turbo Kompresör Nedir ve Avantajları Nelerdir?
Turbo kompresör ortamdan aldığı havayı sıkıştırarak basıncını artırma mantığıyla çalışan bir modeldir. Havanın basıncını artırmak için türbin kullanan bu model, aynı zamanda santrifüj kompresör olarak bilinir. Diğer kompresör modelleri ise havayı sıkıştırırken farklı rötorlar kullanır. Ancak bu kompresör tipini diğerlerinden ayıran temel fark sadece yapıları değil; aynı zamanda rötor ve türbin enerjileridir. Bu kompresörlerde hava santrifüjle impeller dışına savrulur ve impeller dışında yığılır. Ve taşınmakta olan kinetik enerji böylelikle basınca dönüşür.
Radyal basma akışıyla karakterize olan turbo kompresör giriş, impeller, difüzör ve kolektör gibi bileşenlerden oluşur. Bu bölümlerden oluşması ve çalışma sistemi ise bu modeli diğer basınçlı hava cihazlarına göre oldukça avantajlı kılabilir. Sağladığı avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Diğer basınçlı hava cihazlarına göre oldukça çevik bir yapıya sahiptir,
- Güvenilir bir modeldir,
- Yüksek enerji verimliliği ile çalışır,
- Sürtünen parça sayısı azdır, dolayısıyla yağsız bir modeldir,
- Her aşamada yüksek basınç üreterek çalışır,
- Paslanmaz parçalar sayesinde korozyon riski yoktur,
- Bazı özellikleri ihtiyaca göre özelleştirilebilir,
- Devreye girmeleri oldukça hızlıdır,
- Genel çalışma maliyetleri enerji tasarrufu sayesinde oldukça düşük olmasıyla birim maliyete olumlu etkiler sunar,
- Bakım periyodunun kısa olmasıyla bu konuda maliyeti düşüktür,
Dinamik grupta olan santrifüj kompresör modellerini tercih eden kullanıcıların yukarıda bahsedilen verime ulaşılabilmesi için sektöre uygun bir modelin seçilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca basınçlı hava sisteminin de bu modele uygun olarak düzenlenmesi gerekir. Sektöründe uzman bir kompresör hizmet sağlayıcıdan alınan bakım ve servis hizmeti ise verimlilik açısından kayda değer bir adımdır.
Turbo Kompresör Modelinin Çalışma Prensibi
Santrifüj kompresör olarak da bilinen turbo basınçlı makineler, yağsız modeller olmasıyla da bilinir. Çünkü sürtünme aksamları az olduğundan yağa ihtiyaç duymazlar. Dolayısıyla basınçlı havada yağ ve kirleticilerin olmamasının önem arz ettiği endüstrilerde sıklıkla tercih edilirler. Kinetik enerjisi basınca dönüştüren bir sisteme sahip olan turbo kompresör modelleri radyal basma akışıyla çalışırlar. Ortamdan alınan hava, radyal olarak bilinen kanatlardan oluşan bir döner çarkın merkezine doğru emilir. Türbin olarak da anılan bu merkez merkezcil yani santrifüj kuvvetler aracılığıyla çarkın etrafına doğru itilerek basılır.
Havanın söz konusu bu radyal yani çevresel hareketi hem kinetik enerjiye hem de basınç oluşmasına neden olur. Hava bir sonraki sıkıştırma ünitesine ait türbin merkezine yönlendirilirken öncesinde, bir difüzör ve sarmaldan geçer. Böylelikle kinetik enerjide basınçlı havaya dönüşür. Bu ünite toplam basınç artışına katkıda bulunurken sektöre göre ihtiyaç olan basınç düzeyi değişebilir. Ancak maksimum basınç oranı çoğunlukla 3’ü geçmemektedir.
Turbo Kompresör Modelinin Kullanıldığı Alanlar
Turbo kompresör modelleri yağsız olması gibi avantajlarıyla sıklıkla kullanılan bir basınçlı hava makinesidir. Bunun yanında yüksek debiye sahip olması ile bu ihtiyacı olan endüstriler için biçilmiş kaftan gibidir. Kullanıldığı sektörler ve uygulamalar şu şekilde sıralanabilir;
Gıda Sektörü
Gıda sektörünün hassas gereksinimlerine cevap verebilecek özelliklere sahip bir kompresör seçimi, sürdürebilir bir marka için oldukça önemlidir. Turbo kompresör sahip olduğu özellikler ile bu ihtiyacı karşılarken en sık kullanıldığı sektörlerin başında gıda gelir.
Hava Kontrolü ve Soğutma
Klima ve buzdolabı gibi araçlarda kullanılan turbo kompresör bu araçların soğutucu aksamlarının termodinamiği destekler niteliktedir. Bu sayede istenilen performansın elde edilmesini sağlayabilir.
Gaz Türbinleri
Gaz türbinlerinde sıklıkla kullanılan turbo kompresörler havadaki gerekli sıkıştırmayı sağlarlar. Bu türbinlerin özellikle yardımcı güç, mikro türbin, turboprop ve turboshaft bölümlerinde aktif olarak kullanılır.
Sıkıştırılmış Gaz İhtiyacı Olan Alanlar
Yoğun olarak hava ve gaz elde edilmesi gereken endüstri ve alanlarda kullanılan turbo kompresör modelleri, bu alanlar için oldukça pratik çözüm üretir. Verimi yüksek olmasının yanında pratik olmasıyla da sıklıkla tercih edilir.
Turbo kompresör modelleri bu kullanım alanlarının da içinde olduğu cam endüstrisi, kimya ve petrokimya, tekstil, gıda ve içecek sektörlerinin göz bebeği bir araçtır. Sağladığı bir çok avantajlarla diğer modellerin önüne geçerken sektöre uyumluluğu da oldukça önemlidir.
Şayet sizde mevcut kompresörünüzü çevikliği ve enerji verimliliği ile öne çıkan yeni bir model ile değiştirmek istiyorsanız TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, işletmenize en uygun olan modeli seçebilirsiniz. Ayrıca mevcut basınçlı hava sisteminizin enerji verimliliğini artırmak için bakım randevusu alabilirsiniz. Bu arada kompresörlere dair sürekli güncellenen BLOG sayfasına göz atabilir, işletme verimliliğinizi artırabilecek tüyolar alabilirsiniz.