Vidalı Kompresör Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Temel avantajı enerji verimliliği olan vidalı kompresör modelleri pek çok sektör tarafından kullanılmaktadır. Erkek ve dişi rotorların ters tarafta dönmesine dayalı bir çalışma prensibiyle işlev gören bu makinelerde hava iki rotor arasında çekilir. Ve ilerledikçe muhafazaları ve rotorlar arasında bulunan boşluk azalır. Böylelikle hava sıkışmış olur ve daha sonraki süreçte ise bu hava taşınır. Bu modeller her ne kadar pistonlu kompresör modellerine göre daha karmaşık bir sistem içerse de basınçlı havayı optimize etmede oldukça iyidirler. Farklı modellere sahip vidalı kompresörler kendine has özelliklerle donatılmışlardır. Bu türler arasında hangisinin işletmenin ihtiyacını karşılayabileceği ise ancak kompresörler hakkında bilgi olunması ile sağlanır. Böylelikle bilinçli bir seçim yapılabilir.
Vidalı Kompresör Çeşitleri
Tamirinin kolay olması, kompresör bakımın pratikliği, aşınan parça sayısının az olması ve basit dizayn tasarlanması vidalı kompresörlerin temel özellikleri arasındadır. Bu özellikler bu kompresör modellerini hem uzun ömürlü hem de çalıştırılmasını pratik kılar. Ayrıca tüm bu özellikler sayesinde özel şartlara ihtiyaç duyulmadan kurulumu da yapılabilir. Temel olarak iki modeli bulunan bu basınçlı hava aracının çeşidine göre farklı özellikleri vardır. Vidalı kompresör çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir;
Yağlı Vidalı Kompresör ve Özellikleri
Yağlı vidalı kompresör modelleri mekanik olarak rotorlar ve rotoru çevrelemekte olan gövde vidadan oluşurlar. Gövde vida bölümü vida grubu, hava kafası ve air end aksamlarının bir bütünüdür. Parçaların birbirine baskısı seri bağlı olup bu baskı birinci ve ikinci kademe vidaları tarafından gerçekleştirilmektedir.
Yağ akışlı kompresör olarak adlandırılan bu model, hava sıkıştırma bölümüne yağ enjekte etmektedir. Kompresör aksamlarının soğutulması ve yağlanması için kullanılan bu yağ, aynı zamanda sıkıştırma bölümündeki ısının da tolere edilmesini sağlar. Bununla beraber sıkıştırma alanındaki havanın sızmasını minimuma indirir. Pistonlu modellere göre daha teknolojik olan yağlı vidalı kompresör modellerinin kullanım alanları ise bu çerçevede çeşitlilik göstermektedir.
Özellikle büyük hacimlerde orta basınçlı hava gereksinimi olan işletmelerde kullanılan yağlı vidalı kompresör modellerinin tercih edilmesinde ana noktalardan biri görev döngüsüne sahip olmamasıdır. Yani bu tip bir basınçlı hava kompresörü tam gün çalışsa dahi olumsuz yönde etkilenmez. Hatta bu çalışma döngüsü kompresör ve işletme verimliliği açısından olumlu etkiler sunar. Bu nitelikleri ise özellikle kompresörün durmasından kaynaklı üretimi olumsuz yönde etkilenen işletmeler için artı bir değerdir.
Yağlı vidalı kompresör modellerinin tüm bu özellikleri basınçlı hava ihtiyacının belirlenmesinin zor olduğu alanlarda geçerlidir. Ya da bu ihtiyacın kontrol altında tutulmasının talep edilmediği tesislerde istenen bir durumdur. Son teknoloji içeren bu kompresör modelinden istenilen verimin alınabilmesi için işletmeye yönelik en uygun modelin seçilmesi gerekir. İhtiyaç duyulan model ise işletmenin kullandığı basınçlı hava miktarına göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda işletmenin basınçlı hava sisteminin de bu kompresöre göre dizayn edilip edilmediğini de bağlı olarak değişebilir.
Yağsız Vidalı Kompresör ve Özellikleri
Diğer modellere göre kompresör odasında yağ olmadan çalışan bu modeller, havayı yağsız olarak sıkıştırma mantığı ile çalışmaktadır. Su veya hava soğumalı olarak dizayn edilebilen yağsız vidalı kompresör modelleri, yağlı modellerdeki kullanım esnekliğini sağlar nitelikte bir makinedir. Su veya hava soğutmalı olabileceği gibi tek veya çift kademeli de tasarlanabilirler. Kapasite ve basınç olarak ise geniş bir uygulama alanına sahiptirler.
Yarı iletken üretim veya tıbbi araştırma gibi sürüklenen yağı kabul etmeyen tesislerde kullanılan yağsız vidalı kompresör modellerinde, makine aksamlarında kirleticiler ortadan kaldırılır. Ancak bu filtre ihtiyacının ortadan kalktığı anlamına gelmemektedir. Su veya yağ ile soğutulan vidalı kompresör modellerine benzer şekilde işleyen hava işleme ünitesi ise hava kalitesini sağlamak için gereklidir. Fakat bazı durumlarda ve sektörlerde kısa süreli yağ sızması sıkıntı olmayabilir. İşte bu durumlarda yağsız mı yoksa yağlı mı kompresör kullanılması gerektiği müşahede edilmelidir.
En ufak yağ bulaşmasının bile risk ettiği sektörlerin mihenk taşı olan yağsız vidalı kompresör modelleri az ısı üretmesi, gürültüsünün az olması ve daha az bakım gerektirmesi ile işletmelere birçok avantajlar sunmaktadır. Genellikle kullanıldığı sektörler arasında ilaç sanayi, kozmetik endüstrisi, elektrik üretimi yapan tesisler, yiyecek içecek endüstrisi, atık su tesisleri, otomotiv sanayi, kimya sektörü, elektronik cihaz üreten tesisler, tekstil sektörü ve petrol sektörü sayılabilir.
Vidalı kompresör modelleri fiyat olarak pistonlu modellere göre daha maliyetli gibi görünse de uzun vadede durum hiçte öyle değildir. Çünkü yapılan kompresör yatırımını sağladığı verimlilik sayesinde kısa zamanda amorti edebilir niteliktedir. Özellikle üç vardiya çalışan işletmeler ve farklı süreçlerde farklı kapasitede basınçlı hava ihtiyacı olan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Son teknoloji ile donatılmış yenilikçi modelleri sayesinde ise işletme verimi ve elektrik tasarrufu konusunda oldukça iyidirler.
Yağlı, yağsız, tek veya çift kademeli olarak değişen modelleri ile % 100 varan oranlarda işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan vidalı kompresör modelleri, kuru ve temiz hava konusunda neredeyse emsalsizdirler. Kısıtlı alana sahip tesisler içinde tabiri caizse biçilmiş kaftan gibidirler. Uzun süre güvenilir bir şekilde basınçlı hava sağlaması sayesinde ise hem işletme hem de çalışanlar açısından riski minimuma indirirler. Üstelik sessiz çalışması ile yan birimlerde çalışanların verimliliği konusunda olumsuz etkiler yaratmazlar.
İşletme için hangi tür vidalı kompresör modelinin daha doğru bir seçim olduğunun belirlenmesinde kompresörler hakkındaki bilgiler ilk karar noktasıdır. Ancak bu konuda daha etkin bir karar verebilmek için esaslı bir adım atmak gerekir. Bu da öncelikle Tahaş Servis gibi alanında uzman olan bir firmadan yardım alınmasıdır. Çünkü hem kompresör satış hem de bakım konusunda yetkin bir firma, ekonomik ve bir o kadar performansı yüksek bir modelin seçilmesini sağlar.
Şayet sizin de üretim alanınıza uygun ve yüksek performans sergileyen bir kompresör ihtiyacınız varsa TAHAŞ SERVİS web sitesini ziyaret edebilir, yenilikçi kompresör modelleri arasında seçim yapabilirsiniz. Ayrıca işletmeniz ve çalışanlarınızın güvenliğini üst plana çıkartacak bir bakım için randevu oluşturabilir, mevcut kompresörünüzün verimliliğini artırabilirsiniz. Bunun yanında mevcut hava sisteminin performansını artırabilecek çözümlere yönelik hazırlanan BLOG sayfamızdan bilinçlenebilir, gerektiğinde değişim zamanı gelen kompresörün yerine en uygun olanı seçebilirsiniz.